خاک شهر کرمان در حاشیه شرقی خود، بستر بزرگترین جنگل دستکاشت ایران است؛ جنگلی با 230 هکتار مساحت که سایه یکدستش آسایشگاه مردم دود و دم زدهی شهر شده است. در این شرایط، ضروری است که برای حفظ مسایل زیستمحیطی آن هم چارهای اساسی اندیشیده شود تا هرگز حتی یک شاخه از این جنگل را از دست ندهیم.
جنگل قائم با درختان بیشمار خود، شش دهه است که بیوقفه، این شهر را ، سرپا نگه داشته است. این جنگل، از مساحت 300 هکتاری خود،70 هکتار را در طول سالیان سال از دست داده اما هنوز هم از اصلیترین بخش فضای سبز شهر کرمان است. این جنگل در سالهای اخیر به ویژه، از سوی مردم شهر کرمان مورد توجه فراوان قرار گرفته است. بیش از شش دهه قبل که دکتر “مظفر بقایی” ابتکار ایجاد جنگل عظیمی را در زمینهای سنگلاخی شرق شهر کرمان را با ایجاد کمیته جنگل و با حضور دهها تن از فرهیختگان آن دوره اجرایی کرد، در خوشبینانهترین حالت هم شاید تاثیرگذاری این اقدام را در شهر کرمان تصور نمیکرد؛. این جنگل، به عنوان بزرگترین جنگل دستکاشت ایران، خود بار بخش زیادی از تاریخ کرمان را بر دوش میکشد؛ هم محل وداع با عزیزان و هم بخش اصلی فضای سبز شهر کرمان که قسمت اعظم ریههای شهر را نیز در بر میگیرد و حالا رفته رفته روی توسعهیافتگی را نیز تجربه میکند و میرود تا عاملی باشد برای توسعه گردش و گردشگری.
زیارتگاه معروف به “سید حسین” که یکی از قدیمی ترین زیارتگاه های کرمان است به نحو خیره کننده ای بین کوه و جنگل دست کاشت قائم قرار گرفته است و کرمانی ها مراسم و مناسبتهای مختلفی را در این مکان برگزار می کنند. همچنین در حاشیه کوه و جنگل قائم و در جوار مزار شهدا، مهدیه مسجد صاحب الزمان قرار گرفته که با جذابیت معنوی بسیار بالای خود، هر هفته میزبان منتظران ظهور امام زمان(عج) است.
همچنین از دیگر امکانات این جنگل می توان به ایجاد یک واحد آتش نشانی در مرکز جنگل قائم اشاره کرد که احتمال بروز هرگونه خسارت در اثر آتش سوزی را از بین ببرد. افزایش مساحت این جنگل در بخش غربی بزرگراه و نیز دامنهها و درههای این محدوده، محدود کردن سطح ساخت و سازها تا حد مناسب و نیز بومیسازی و متناسبسازی ساختمانها و تاسیسات در دست اجرا، تقویت مدیریت جنگل و ایجاد بخشهای نگهداری و حفاظتی چون محیطبانی و جنگلبانی که در چارچوب برنامههای فنی و کارشناسی انجام وظیفه کنند و نیز تبدیل این فضا به کارگاهی جهت ارتقای فرهنگ شهروندی از منظر زیستمحیطی با اجرای طرحهای آموزشی و نیز افزایش امکاناتی که شهروندان را به سمت یادگیری و عادت کردن به حفظ محیطزیست ترغیب میکند که میتواند علاوه بر پایداری این جنگل، کارکرد و نقش تازهای را در زندگی مردم ایفا کند.
برچسب ها
پردیسان قائم کرمان
پردیسان قائم در کرمان
پردیسان قائم
جنگل قائم
جنگل قائم در کرمان
مطالب مرتبط