این کویر در استان اصفهان و در مرز استان قم واقع است. غدیر اسب در 42 کیلومتری جنوب شرقی شهرستان قم و 48 کیلومتری شمال کاشان واقع است. این کویر نمک جزو کویرهای نمک سه گانه کویر مسیله است. سه نمکزار شامل حوض سلطان، دریاچه نمک مسیله و غذیر اسب است که این نمکزار از نظر وسعت از دو نمکزار دیگر به مراتب کوچکتر است. نمکزار دایره ای شکل است و قطر متوسط آن در حدود 4 کیلومتر است. ارتفاع سطح نمزار از آبهای آزاد در حدود 780 متر است که نسبت به دریاچه نمک مسیله در حدود 10 متر پایین تر است. همین پایین بودن سطح تراز باعث شده است که قسمتی از شورابه های دریاچه نمک پس از سرریز شدن به سمت این نمکزار حرکت کند. نمکزار از سمت غرب توسط ارتفاعاتی با جهت شمال غربی و کلوت مانند و از سمت شرق توسط زمینهای پفکی کویری حد فاصل تا دریاچه نمک مسیله محدود شده است. نزدیکترین آبادی به این منطقه حسین آباد میش مست در فاصله 14 کیلومتری غرب آن است.
ساختار تالاب از نوع تالابهای شور و فصلی به همراه پوسته نمکی است. تالاب غدیر دارای مساحت 3 هزار هکتار بوده که شامل کفه نمکی، حاشیه باتلاقی و پوشش گیاهی حاشیهای در اطراف است که در منطقه سراجه مجاور سایت نفتی سراجه و جنوب دشت مسیله واقع شده است. تالاب غدیر به دلیل بکر بودن و نداشتن هیچ گونه جاده دسترسی از شرایط زیستگاهی مناسبی برای گونههای خاص کویری از جمله هوبره برخوردار بوده و وجود میکروارگانیسمهای فراشور کویری نیز در این ناحیه محتمل است. این تالاب فاقد هر گونه رودخانه یا روان آب بوده و منبع آبی آن از سفرههای آبی منطقه تأمین میشود در حقیقت ساختار فیزیکی و اکوسیستمی تالاب مذکور به لحاظ اجزای تشکیل دهنده تالاب شباهت زیادی با تالاب شکار ممنوع حوض سلطان داراست.
اداره كل محيط زيست استان قم در حال رايزني جهت ثبت تالاب غدير اسب قم در فهرست كنوانسيون رامسر با هدف احياء اين تالاب و تحقق حقوق حقهي تالابها و تامين حقابههاي زيست محيطي آن است.
برچسب ها
کویر غدیر اسب
کویر غدیر اسب در قم
کویر غدیر اسب قم
مطالب مرتبط