تبلیغات تبلیغات تبلیغات
تالاب هامون پوزک

هامون پوزک دراستان سیستان و بلوچستان و کشور افغانستان واقع است. هامون پوزک تالابی فصلی در مرز استان سیستان و بلوچستان و افغانستان است. مساحت کل این هامون حدود ۱۶۰۰ کیلومتر مربع می‌باشد که از این مساحت ۳۵۰ کیلومتر مربع داخل کشور ایران و بقیه متعلق به کشور افغانستان است. این تالاب بخشی از تالاب بزرگ هامون است که از 3 تالاب تشکیل شده است. این تالابها به هم متصل هستند و در مواقع تر سالی تشمیل تالاب بزرگ هامون را می دهند. دو هامون دیگر با نام های هامون صابری و هامون کوه خواجه یا سنگول در خاک ایران قرار دارند. هامون پوزك در واقع نقطه شروع هامون در كشور افغانستان است كه پس از آبگيري كامل هامون صابري وساير نقاط هامونرا پوشش مي دهد . بخش وسيعي از هامون پوزك در كشور افغانستان استوبه جهت امتدادخشكي بصورت يك دماغه در نقطه اي از آن به هامون پوزك معروف گرديده است.هامون پوزك عميق تر از ساير نقاط هامون ومرز آبي ايران وافغانستان نيز در همين هامون است. ارتفاع هامون پوزک از سطح دریا 475 متر است.

منابع تامین آب این تالاب رودخانه های خاشرود و هلمند است که از سلسله جبال بابا ، پغمان و سیاه بند که در قسمت مرکزی و شمال شرق اقغانستان قرار دارند سرچشمه می گیرند. پوشش گیاهی حاشیه تالاب گیاه نی و بعضی از گیاهان آب زی و بعضا در اطراف آن گیاهان کوتاه قد مناطق بیابانی از جمله گز قابل مشاهده است. حداکثر عمق تالاب در بیشترین حالت 4 متر است . این تالاب در فصل تابستان معمولا خشک می شود و در فصل زمستان و بهار با ذوب شدن برفهای ارتفاعات افغانستان مجددا پر آب می گردد. پس از ساخت سد کجکی در بالا دست رودخانه هلمند درسال 1340 و تغیر مسیر آب آن و عدم تخصیص حق آبه این تالاب از سوی اقغانستان این هامون در اکثر ماه های سال خشک شد. ماهیگیری، قطع گیاهان نی، تردد قایق های موتوری در تالاب و شکار پرندگان مهاجر از جمله تهدیدات زیست محیطی این تالاب است.

در هامون پوزك مناطقي همچون :خاجگير ، سل يو، بريده ، پوزك سرلوف ، شند ، در كشور افغانستانو منطقه محمودي ، تپه كنيز ، خرگوشي ، چونگ سرخ ، و…. در كشور ايران است .روستاهاي همجوار با اين منطقه از هامون : نورمحمدخان ، پيران ، كانال ، گلشاه ، قرقري ، دهمرده قرقري ،تخت عدالت (اربابي ) ، ملا دادي ، سراواني ، گله بچه ، ملاعلي و گمشاد است.ساكنين اين روستاها در هنگام پر آبي هامون از طريق صيدو صيادي ، ماهيگيري ، دامداري وحصير بافيامرار معاش ميكردند. طوايف اربابي ، صيادي ، بزي ، وسراوانيحداكثر جمعيت اين منطقه را تشكيل ميدهند . هامون پوزك هم در هنگام آباداني با پوشش نيزارها و توتيهامحل مناسبي براي شكار وتفريحگاه مناسبي براي دوستداران طبيعت بشمار ميرفت . هامون،علاوه بر اثرات مثبت طبیعی، اقتصادی و اجتماعی، در دین زرتشت نیز تقدس خاصی دارد.

 

مطالب مرتبط با تالاب هامون پوزک

برچسب ها

  • تالاب هامون پوزک
  • تالاب هامون پوزک در سیستان بلوچستان
  • تالاب هامون پوزک در سیستان
  • پوزک

مطالب مرتبط

شبکه های اجتماعی: